Lysekil

Preem vill satsa miljarder på biobränslen

1:58 min

Drivmedelsbolaget Preem vill nu göra en mångmiljardsatsning på biobränslen vid raffinaderiet i Lysekil, det handlar bland annat om att tillverka drivmedel av rapsolja.

Dagens besked kommer efter att företaget nyligen lade ner de omdiskuterade planerna på att bygga ut oljeraffinaderiet där.

– Vi är jätteglada över det. Vi blev såklart oroliga efter det abrupta beskedet när den investeringen i Rocc-projketet skulle läggas ner. Inte minst att det nu blir en investering på förnybart, säger Ronald Rombrant dom är oppositionsråd för Lysekilspartiet.

Men samtidigt blir det inga nya arbetstillfällen till Lysekil?

– Nej, men samtidigt så får vi tro att det här säkrar de vi har, säger Ronald Rombrant.

Tidigare i höstas meddelade Preem att de drar tillbaka planerna på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Det hade handlat om en 15-miljardersinvesteringen, men också ökat utsläppen av koldioxid ordentligt.

Nu vill företaget i stället satsa på att producera förnybara drivmedel som görs på bland annat rapsolja och därför ska en ny ansökan om miljötillstånd lämnas in.

Enligt uppgifter till Ekot handlar den investeringen om ungefär tre till fem miljarder kronor, alltså betydligt mindre än de tidigare planerna.

– Jag ser väldigt positivt på den här investeringen. Det är ett steg i den riktning som vi inom företaget vill gå, det vill säga att öka andelen förnybar produktion vid våra raffinaderier, säger koncernchefen Magnus Heimburg.