Förgiftning

Putin: Makten ville inte förgifta Navalnyj

2:01 min

Två månader efter att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet Novitjok, uttalade sig igår president Vladimir Putin för första gången på allvar om händelsen.

Som vanligt nämnde han inte Navalnyj vid namn - och sa att det knappast var den ryska makten som förgiftat honom.

– Om den här figuranten, som ni talar om, om makten ville förgifta någon, ja då skulle man väl inte släppa iväg honom för vård i Tyskland, eller hur? sa Vladimir Putin under en frågestund i samband med den årliga ryska Valdajkonferensen i går.

Därefter berättade Putin att det var han, personligen, som gav order om att låta Aleksej Navalnyj lämna Ryssland för vård utomlands.

Navalnyj, en av president Putins hårdaste kritiker, insjuknade hastigt och föll i koma under en resa i Sibirien i augusti. Efter två dygn på ett sjukhus i Omsk flögs han till Charitésjukhuset i Berlin och några dagar senare meddelade den tyska regeringen att analyser visat att han förgiftats med nervgiftet Novitjok, ett kemiskt stridsmedel som togs fram i Sovjetunionen.

En analys som därefter bekräftades av ett franskt och ett svenskt laboratorium. Organisationen för förbud av kemiska vapen kom senare fram till en liknande slutsats.

Aleksej Navalnyj tillfrisknade och har i intervjuer anklagat Vladimir Putin som skyldig till mordförsök. EU har infört sanktioner mot högt uppsatta personer i Ryssland, bland annat inom säkerhetstjänsten och i presidentadministrationen. Personer som man menar bär ansvar för förgiftningen.

Men från rysk sida har man hela tiden nekat till all inblandning. Så gjorde även Vladimir Putin igår, men utan att en enda gång ta Navalnyjs namn i sin mun. Det gör han aldrig, möjligen med syfte att förminska hans roll i den ryska politiken.

Själv har Aleksej Navalnyj sagt att han tänker återvända till Ryssland efter avslutad rehabilitering även om man från rysk sida gör allt för att motverka det. Under tiden i Tyskland har Navalnyj själv uppgett att hans bankkonton frysts med hänvisning till en pågående rättstvist.