EU-parlamentet

Grönt ljus för vegoburgare och vegokorv

1:51 min

Ja till vegokorv, men nej till vegetariska mjölkprodukter. Det blev resultatet när EU-parlamentet röstade om hur de ställer sig till ett förbud mot att vegetariska produkter ska få använda namn förknippade med animaliska varor som korv och burgare.

EU-parlamentet röstade med god marginal ner förslaget om att vegetariska produkter inte skulle få använda namn som vegokorv eller vegoburgare.

Det var ett av över tusen ändringsförslag som låg på bordet när parlamentet nu röstar om reformen av EU:s jordbrukspolitik.

Köttföretagen, som har det svårt ekonomiskt, har menat att det missgynnar dem när vegetariska produkter får använda ord som de menar är förknippad med kött och inget annat.

Men förslaget fick alltså inte stöd och vegokorven var egentligen aldrig riktigt hotad då det också krävs stöd från EU-länderna och de ser det hela som en icke-fråga.

Däremot gick ett liknade förslag om förbud igenom när det gäller mjölkprodukter i parlamentets omröstning.

Det finns redan idag förbud inom EU som gör att man inte kan använda produktnamn som soja- eller havremjölk. Men med detta tilläggsförslag kan reglerna skärpas, så att exempelvis vegansk matlagningsgrädde kan få namnproblem.

Förutsatt att medlemsländerna är villiga att diskutera detta, vilket är osäkert.