Presidentvalet i USA

Risk för våld i samband med presidentvalet

1:45 min

För första gången varnar nu organisationen International Crisis Group för risk för våld i samband med presidentvalet i USA. International Crisis Group brukar följa val på platser som till exempel Etiopien, Somalia och Bolivia.

– Vi har aldrig tidigare bevakat USA, trots att international Crisis Group funnits i 25 år, säger ordföranden Rob Malley.

Enligt International Crisis Group finns en rad oroande omständigheter som skulle kunna leda till våld i samband med presidentvalet den tredje november, ett polariserat land med en splittrad väljarkår, anklagelser om valfusk, misstro mot systemet, väpnade miliser och ett politiskt ledarskap som inte försöker lugna ner situationen.

Men det International Crisis Group befarar är inte omfattande våld med ett stort antal civila dödsoffer, utan snarare lokala konflikter säger Rob Malley.

Det kan handla om våldsamheter vid röstningen. International Crisis Group pekar på att den mest akuta risken för våld kommer från beväpnade vit-maktgrupper på yttersta högerkanten, men också att grupper på vänster och högerkanten kan provocera varandra.