Coronapandemin

Forskare har upptäckt ny landningsbana för coronaviruset

1:58 min

Nu har forskare hittat ännu ett sätt som SARS-CoV-2 verkar ta sig in och infektera våra celler på. Det handlar om ytterligare en så kallad receptor, enligt två studier som publicerats i tidskriften Science.

Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet, har läst studierna och tycker resultaten är viktiga.

– Ju mer vi vet om SARS-CoV-2 och hur det infekterar våra celler, ju lättare är det att kunna göra motåtgärder i framtiden. Så det är jätteviktigt, säger han.

Tidigare forskning har visat att coronaviruset tar sig in i kroppen med hjälp av proteinet ACE2, som finns på vissa av våra celler. Nu har forskarna hittat ytterligare en receptor, proteinet neuropilin-1, som verkar "släppa in" viruset i celler på liknande sätt.

Det har forskarna sett genom en rad olika metoder, bland annat i cellkulturer på labb som infekterats med viruset.

Hur viktig den här nya receptorn är för smittspridningen är fortfarande oklart, och det kan finnas ännu fler sätt som viruset använder sig av för att ta sig in.

– Virus har ju en förmåga att utnyttja många sätt för att kunna komma in i cellen, så det kan finnas andra vägar också. Men det här är en viktig upptäckt, säger Magnus Evander.

Enligt Magnus Evander är nästa steg att gå vidare med fler studier, bland annat djurstudier, för att verkligen se att resultaten stämmer. Men det här är ett steg på vägen mot att också kunna ta fram bättre behandling mot sjukdomen, säger han.

– Man kanske skulle kunna utveckla en neuropilin-blockare, som då skulle kunna stoppa eller förhindra allvarlig SARS-CoV-2-sjukdom. Men det här är ju längre fram då förstås.


Referens:
J. L. Daly et al. "Neuropilin-1 is a host factor for SARS-CoV-2 infection". Science, 2020. DOI: 10.1126/science.abd3072.

L. Cantuti-Castelvetri et al. "Neuropilin-1 facilitates SARS-CoV-2 cell entry and infectivity". Science, 2020. DOI: 10.1126/science.abd2985.