Coronarestriktioner

Ingen nattklubb eller afterski i Åre i vinter

1:51 min

Begränsningen gäller även för de andra svenska skidorterna, bakgrunden är de restriktioner som gäller med anledning av coronapandemin.

– Det kommer inte bli någon nattklubbs- eller afterskiverksamhet i Åre den här vintern, säger Therese Sjölundh, vd för destinationsbolaget i Åre till Ekot.

Inte heller på de övriga svenska skidorterna kommer det att bli traditionell afterski, med trängsel och dans framför liveband, för att minska risken för spridning av coronavirus.

– I Sälen kommer krogarna att bokstavstroget följa myndigheternas rekommendationer och restriktioner, säger destinationsbolagets VD Anders Bjernulf.

Likadant resonerar man i Funäsfjällen och Vemdalsområdet.

– Det finns en väldigt stor insikt och ambition att få till det här på ett väldigt bra sätt. Och afterski i den bemärkelse som har funnits det ser jag inte framför mig att det kommer att finnas den här säsongen, utan skönt häng efter sväng som är tryggt, säger Anders Lundqvist, Skistars destinationschef i Vemdalen.

Även i Åre kommer det enligt Therese Sjölundh att finnas lugnare alternativ för dem som inte vill gå direkt hem efter skidåkningen.

– Det kommer att finnas möjlighet att hitta till de ställen man är van vid efter skiddagens slut, både i backen och i byn och där det kommer finnas möjlighet till sittande servering och säkerligen musik i någon form.

Åre är känt för sitt nöjesliv och flera bekräftade fall av coronasmitta i mars kopplas just till afterski i Åre. I år kommer serveringarna att kunna ta emot ett begränsat antal gäster eftersom det ska vara glest mellan sällskapen och att boka bord kan bli ett måste även på enklare matställen.

– Där det går att boka kan det absolut vara en rekommendation om man vill säkra sin plats.