Coronapandemin

Fler reser utomlands under höstlovet än väntat

2:04 min

Höstlovsveckan är ett av resebolagens mest populära reseperioder, och trots att coronasmittspridningen nu ökat i Sverige och i Europa tycks fler än väntat resa utomlands veckan som kommer.

– Jag tror att vi inte har resonerat så mycket kring det egentligen utan det blir en ganska spontan resa som vi bokade för ett par dagar sedan. På nåt sätt så litar vi också på att researrangören Ving har koll på det där och att om dom nu säljer dem här resorna, att dem också har en syn på det här att det inte är alltför riskfyllt och krångligt när man väl kommer dit, säger Christer Andersson som bokat en spontanresa till Cypern.

Han och hans sambo tog ett covid-test i fredags och fyllde i ett inresetillstånd. En process Christer Andersson inte upplever som särskilt krånglig. Men att höstlovsresorna utomlands skulle bli just krångliga var något som statsepidemiolog Anders Tegnell lyfte under en presskonferens i veckan. Men lusten att ändå resa utomlands är stark.

– Vi ville åka någonstans där det inte är lika kallt och mörkt som i Sverige. Våran resefilosofi, eller min i alla fall, brukar vara att det är ganska spontant för att för mycket planerande tar död på kreativiteten och glädjen och spontaniteten som jag tycker att resande innebär, säger Christer Andersson.

Nu har man ju också precis inför munskyddskrav på Cypern, hur känns det?

– Oj shit, har dem det överallt alltså? Ja det låter inte så jäkla kul så jag hoppas att det inte är att man måste ha det dygnet runt liksom, eller att när man är ute att man kan klara sig utan det på vissa platser.

Vi har pratat med tre stora resebolag, Tui, Ving och Apollo, som samtliga vittnar om lägre volymer vad gäller resenärer än en normal höstlovsvecka, som normalårs är den bästa reseperioden för bolagen.
Eftersom resor till vanliga höst- och vinterdestinationer så som Thailand fortfarande är nedstängda har resebolaget Apollo beslutat att förlänga några sommardestinationer, så som Rhodos och Kreta. Att resenärer tänker till en extra gång märks, men samtidigt har försäljningen av resor gått bättre än väntat.

– Vi försöker informera allt vad vi kan, och se till att alla i alla fall tar ett informerat beslut. Det är nog inte nödvändigtvis så att det är sämre i något annat land, utan de kunder som vi har som vill resa nu dem säger att "ja men så här kommer det ju va nu, jag kan ju inte vänta för evigt." Så det är lika tryggt där som det är här, säger Erika Butterworth, Sverigechef för Apollo.

Anledningen till att resorna som finns ändå tycks bli fullbokade menar flygbolagen beror på att deras destinationer, främst Kanarieöarna och Cypern, har låg smittspridning och upplevs som trygga. Och det finns en optimism bland resenärer.

– Det beror nog på att vi såg en ljusning för ett par veckor eller någon månad sen och då tror jag att en hel del bokade, sen så har ju det där ändrats litegrann, det går ju lite fram och tillbaka, men vi såg en ganska stark optimism för någon månad sen och jag tror att det har spelat in, säger Adam Györki är kommunikationsansvarig på Tui.