Hackare

Finskt terapiföretag hackat – tusentals journaler på darknet

2:08 min

I Finland utreds nu den läcka som orsakats av hackare som på nätet spridit hundratals känsliga patientuppgifter och journaler från ett psykoterapiföretag.

– De krävde att jag skulle betala 500 euro i bitcoins, annars skulle de lägga ut informationen om mig igen, säger Eeva-Johanna Eloranta, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Hon hade besökt psykoterapiföretaget Vastaamo bara en gång, värre är det för de som i flera år har talat med psykologer om sin livssituation, om sin mentala hälsa fortsätter hon.

– Det är väldigt sorgligt eftersom det finns de som har besökt terapaeuterna i åratal.

Intrången kan ha skett mellan år 2018-2019. Utpressarna själva säger att de har kommit över 40 000 journaler. Runt 300 journaler har redan kommit ut på nätet.

I ett meddelande till Vastaamo kräver utpressarna 450 000 euro i bitcoins för att de ska sluta lägga ut informationen. Även patienterna har fått meddelanden med krav på lösensummor.

Experter beskriver läckan som den värsta i Finlands historia. Centralkriminalpolisen försöker nu utreda vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom intrånget. På en pressträff på söndagen tackade de även "vit hatt"-hackarna, etiska hackare som hjälper till i spårningsarbetet.

Finlands regering kommer mötas under söndagskvällen för att diskutera vidare åtgärder.

– Det är viktigt eftersom vi kan råka ut för liknande situationer igen, säger inrikesminister Maria Ohisalo till Yle.