Muhammedkarikatyrer

Arabländer bojkottar franska varor

2:04 min

En kris mellan Frankrike och den muslimska världen är under uppsegling. Uppmaningar att bojkotta Frankrike sprider sig efter att president Macron kritiserat Islam i samband med mordet på den franske läraren som visat bilder av Muhammedkarikatyrer.

Turkiets president Erdogan har uppmanat Macron att genomgå en psykiatrisk undersökning, vilket lett till att Frankrike kallat hem sin ambassadör från Turkiet.

Butikshyllor i snabbköp i Kuwait och Qatar rensas nu på franska produkter som mjukost och marmelad. Jordanien fördömer "att använda yttrandefrihet som förevändning för att publicera Muhammedkarikatyrer. Och arga protester har brutit ut i flera städer i Mellanöstern.

Det var efter en lektion om yttrandefrihet där bilder av Muhammedkarikatyrer visades, som den franske läraren Samuel Paty mördades. Efter det brutala mordet, har Emmanuel Macron har sagt att Frankrike inte kommer att sluta publicera karikatyrerna och att Islam befinner sig i kris, något som bidragit till den turkiska presidentens uppmaning till psykiatrisk undersökning.

Det är oklart hur stor denna kris kan bli, 15 år efter den förra krisen, när det var Danmark som bojkottades. Än så länge har varken Saudiarabien eller Egypten yttrat sig.

I Gaza har en känd Hamaskritiker sagt att ”vår profet är inte i behov av beskyddare, det rätta sättet att försvara profeten Muhammed är att hedra de mänskliga värden han stod för, bland annat förlät han de som förolämpade honom”.

Liknande kommentarer kommer från individer i Iran och Egypten. 

Men Pakistans premiärminister Imran Khan lägger skulden på Macron när han skriver på Twitter att ”En ledare bör ena mänskligheten, så som Mandela gjorde, inte splittra. Macron har valt att polarisera och ge extremisterna större utrymme, istället för att läka”, skriver Imran Khan