Löneökning

Nu bestäms löneökningarna för miljontals löntagare

2:00 min

Den här veckan ska det avgöras hur stora löneökningarna kommer att bli. Men fack och arbetsgivare står långt ifrån varandra, det säger bland andra IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

– Väldigt långt, säger Marie Nilsson om avståndet till motparten.

Hur ser du på möjligheten att komma överens? Ni har inte så lång tid på er.

– Ja, det kommer bli tufft, det kommer bli väldigt tufft här. Men vi jobbar hårt på det och förväntar oss att teckna avtals, säger hon.

Den här veckan, den sista oktober, löper kollektivavtalen ut för närmare två miljoner anställda. Fack och arbetsgivare inom industrin ska komma överens om löneökningarna först, och deras avtal ska sedan bli normerande för alla andra som står på kö, det så kallade märket.

Facken har krävt 3 procents påslag i ettåriga avtal. Det bud som kom förra veckan var värt knappt 1,9 procent. Facken sa nej, medan arbetsgivarna sa ja.

Coronapandemin har gjort det extra svårt att enas om löneökningarna, enligt Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

– Nu är det lågkonjunktur som vi är inne i, inte bara en pandemi. En djup lågkonjunktur kombinerat med stor osäkerhet om andra vågor av smittspridning, det är klart att det är krångligt, säger han.

Utöver industrin löper avtalen ut för anställda inom bland annat handeln och på hotell och restauranger. Och i offentlig sektor ska Sveriges kommuner och regioner komma överens med läkare, stora tjänstemannagrupper som socialsekreterare och med LO-facket Kommunal där undersköterskorna finns.

Kommunal har krävt högre löneökningar än andra och läget ser svårt ut, enligt SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.

– Kommunal står ju kvar vid sitt yrkande om mer än märket och det är besvärande, säger han.

Tobias Baudin är Kommunals förbundsordförande.

– Just nu står vi väldigt långt ifrån varandra. Vi ska ha ett avtal på söndag eller senast måndag, och har vi inte det så måste vi börja fundera på det här med att varsla om konflikt. Men vi har en stark konfliktorganisation riggad och vi är redo om det skulle behövas, säger han.