Höjd skatt

Efterfrågan på papperskassar rusar i höjden

1:58 min

Försäljningen av papperskassar har skjutit i höjden, efter skatten på plastpåsar. Företaget Norbag i Töcksfors är en av dom stora tillverkarna. De har redan dubblerat antalet anställda och ska bygga ut mer. Efterfrågan på papperskassar har ökat kraftigt säger Jerry Andersson, platschef på Norbag i Töcksfors.

Jag var inte den enda kunden den här dagen som kassörskan Gerd Wilhelmsson i den här ICA-butiken fick hänvisa till att ta en plastkasse istället eftersom papperspåsarna tagit slut. Så har det sett ut på många platser runt om i landet det senaste halvåret efter att skatten på plastpåsar infördes den första mars. En papperspåse kostar nu oftast två eller två och femtio, jämfört med ungefär sex kronor för en plastpåse till oss kunder.

Enligt Naturvårdverket använde vi svenskar i genomsnitt 74 plastbärkassar i fjol och 75 mycket tunna plastpåsar som till exempel för frukt och grönsaker i mataffären. EU:s medlemsländer har gått med på att minska användningen av plastpåsar till maximalt 40 bärkassar per år och EU-medborgare. En rejäl minskning alltså. Men försäljningen av bärkassar i papper har ökat kraftigt.

En av de större tillverkarna i landet av just papperspåsar är företaget Norbag som ligger här i Töcksfors. Produktionen går för fullt av papperspåsar, säger platschefen Jerry Andersson.

Det är treskiftet på praktiskt taget alla maskiner som gör just papperspåsar. Ett par hundra miljoner papperspåsar i olika format produceras här i Töcksfors. Några maskiner går till och med dygnet runt, alla dagar i veckan. Personalstyrkan har fördubblats det senaste ett och ett halvt åren och i dagsläget arbetar här 66 personer. Vid årsskiftet räknar man med att anställa ytterligare 14 personer, säger platschefen Jerry Andersson.

Företaget bygger också ut från dagens 12 maskiner till 17 maskiner som väntas invigas i 17 februari då en nu produktionsyta kan tas i bruk, efterfrågan är jättestor.

Kompetent personal är en av utmaningarna säger platschefen. Det senaste halvåret har dock företagsledningen fått ytterligare en medlem genom att en produktionschef anställts, produktionschefen har sin bakgrund hos en tillverkare av plastpåsar med fabrik någon timme från Töcksfors i Arvika. Men Thomas Fredriksson har sadlat om från plastpåsar till papperspåsar istället.