Fler vill utbilda sig till sjuksköterska

2:52 min

Fler vill bli sjuksköterska. Många fler än tidigare sökte till utbildningarna som började nyligen.

Det var 29 procent fler personer som sökte höstens utbildningar för att bli sjuksköterska, jämfört med förra året. Det säger myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR.

Kristin van Dalen har börjat studera till sjuksköterska på Karstads universitet. Hon blev av med sitt jobb på ett hotell när coronapandemin kom. Då sökte hon till sjuksköterskeutbildningen, berättar hon för P4 Värmland.

– Jag jobbade på hotell då, och vi märkte att det blev rätt lugnt där, så vi förstod vart det barkade hän. Sen blev vi alla permitterade och så småningom blev vi uppsagda. Och i den här vevan så fanns det möjlighet att söka till universitetet. Och då sökte jag till sjuksköterskelinjen, säger Kristin van Dalen.

Kaisa Bjuresäter är ledare för sjuksköterskeutbildningen på Karlstads universitet. Många fler personer har sökt den utbildningen i år än förra året. Kaisa Bjuresäter tror att det är för att fler har blivit arbetslösa, och för att fler har insett hur viktiga sjuksköterskor är. Det säger hon till P4 Värmland.

– En orsak kan säkert vara att vi ser en ökad arbetslöshet just nu, inte minst bland ungdomar. Men också att sjuksköterskeyrket fått mycket uppmärksamhet under coronapandemin och jag tror man insett betydelsen av sjuksköterskors arbete för patienters välbefinnande och tillfrisknande, säger Kaisa Bjuresäter.

Kaisa Bjursäter säger att det kommer finnas många jobb för sjuksköterskor i flera år. Och Karlstad universitet undersöker om det går att göra fler platser på utbildningen i framtiden.

Kristin van Dalen är nöjd med sitt val att studera till sjuksköterska.

– Jag har alltid varit intresserad av vården, har jobbat inom vården tidigare och jag känner att sjuksköterska är ett yrke som passar mig perfekt. Man får vara där det händer och göra nytta där det behövs, säger Kristin van Dalen.