Trollhättan

Stänger skolor för att motverka segregation

2:03 min

För att bryta skolsegregationen i Trollhättan stänger kommunen två skolor och eleverna där ska bussas till andra skolor. Det meddelade Trollhättans styrande rödgröna majoritet på en pressträff idag.

– Vi är helt enade men det har inte varit ett enkelt beslut utan vi har hållit på med ett förankringsarbete under lång tid. Under de senaste två månaderna har vi besökt både elever och vårdnadshavare i så stor utsträckning som möjligt. Vi är medvetna om att alla inte kommer att vara nöjda med beslutet. Vissa tycker att det är för tidigt att byta skola från årskurs fyra, men vi gör det för att så tidigt som möjligt kunna få bättre elevsammansättning i hela kommunen.

Sofia Andersson Dharsani är socialdemokrat och ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan.

Skolorna som stänger från nästa höst är Kronanskolans mellan- och högstadium och Frälsegårdsskolan. Två tydligt segregerade skolor där andelen elever med utländsk bakgrund är hög, och andelen föräldrar med eftergymnasial utbildning låg. De 300 eleverna ska bussas till fem andra skolor i kommunen.

Detta görs för att få en annan blandning i skolorna av elever från olika socioekonomiska områden

I Trollhättan har andelen segregerade skolor mer än fördubblats på tio år, från närmare 40 procent till cirka 80 procent. Det visade en granskning som Sveriges radio gjorde tidigare i höstas, (då man tittade på skolor där elevsammansättningen sticker ut från en kommunen som helhet vad gäller föräldrarnas utbildning och utländsk bakgrund.

Frågan avgörs i utbildningsnämnden imorgon, där det rödgröna styret har flest röster och reaktionerna från de mottagande skolorna har varit blandade säger Sofia Andersson Dharsani.

– Det har varit olika uppfattningar. Det är väldigt blandat, det finns de som är väldigt kritiska och har varit ute i media men det som är positivt är att de åsikterna har stött på motstånd, det är många som säker att självklart ska vi välkomna eleverna när de kommer om de kommer.