Frostiga relationer

Turkiet manar till bojkott av franska varor

1:53 min

Turkiets president Erdoğan uppmanar turkar att bojkotta franska varor. Erdoğan anklagar i hårda ordalag Frankrikes president Macron för en anti-islamsk agenda. Samtidigt fördömer nu Turkiet mordet på en fransk lärare i mitten av oktober.

Efter att i helgen ha anklagat Macron för att ha problem med muslimer och uppmanat honom att undersöka sin mentala hälsa fortsätter i dag den turkiske presidenten sin hårda retorik mot Frankrike.

Nu säger Erdoğan att muslimer i Europa behandlas på samma sätt som judarna behandlades innan andra världskriget i Europa, att de är utsatta för en lynch-kampanj. Och han kallar flera europeiska ledare islamofobiska fascister.

”Europa måste stoppa Macrons antiislamiska agenda”, sa Erdoğan i dag och uppmanade alla turkar att bojkotta Franska varor. 

Men hans uttalande får kritik. En talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar uttalandet ärekränkande och Nederländernas premiärminister kallar det oacceptabelt.

Samtidigt fördömer Erdoğans närmaste man Ibrahim Kalin, mordet i Paris på den lärare som mördades efter att i undervisningen visat karikatyrbilder på profeten Muhammed. Erdoğans talesman kallar mordet monstruöst.

Men fördömandet lär knappast reparera den blödande relationen mellan Turkiet och Frankrike. Två NATO-medlemmar som står på diametralt olika sidor en rad konflikter, Östra Medelhavet, Libyen, Nagorno-Karabach och Syrien för att nämna några.

Kanske kan Erdoğans höga tonläge mot Macron förklaras med att det bland breda massor i Turkiet ger pluspoäng att bekämpa det som beskrivs som förtryck av muslimer. För det är så Macrons kamp mot islamism framställs i Turkiet.