Synskadades riksförbund

Ansökan skickades en dag sent – missar 7 miljoner

1:55 min

Synskadades riksförbund, SRF, skickade in sin statsbidragsansökan om 7 miljoner kronor en dag försent och går nu miste om pengarna nästa år.

– Det beror på att ansökan inte blivit ifylld i rätt tid. Det är ju en katastrof. Det är mycket pengar som vi behöver använda till vår verksamhet, säger Niklas Mattsson, vice ordförande i Synskadades Riksförbund.

Statsbidraget till funktionshindersorganisationer handhas av Socialstyrelsen och SRF ansöker varje år. Men Socialstyrelsen avslog bidraget i år på grund av att ansökan kom in den 16 september, i stället för den 15:e. Hur SRF nu, utan de extra 7 miljonerna, ska få budgeten att gå runt undersöks av organisationens styrelse och de har redan dragit i nödbromsen för vad de planerat inför nästa år.

– Vi har infört anställningsstopp och vi kommer att göra allt för att det inte distrikt-och lokalföreningar ska drabbas av detta. Och den planerade omorganisationen som kostar pengar, är något som vi nu måste omvärdera, säger Niklas Mattsson.

Än finns hoppet att Socialstyrelsen ska kunna ge dispens för den sena ansökan.

– Vi försöker kontakta och diskutera med dem. Vi hoppas ju fortfarande på att vi ska få stöd ändå, säger Niklas Mattsson.

Det är möjligt att överklaga, enligt Frida Azadi, utredare för statsbidrag hos Socialstyrelsen.

– Då skickas det till förvaltningsrätten i Stockholm. När de överklagar så kommer det till oss igen, och vi handlägger och kollar om vi kan ändra beslutet, säger Frida Azadi.

Men om inga nya omständigheter framkommer så är det svårt att göra undantag från regelverket.

– Utifrån de bestämmelser som finns i myndighetens författningar samt likabehandlingsprincipen, så kan vi inte bryta mot reglerna.