Litauen

Regeringen tvingas lämna plats för oppositionen

1:42 min

I Litauen väntas ett regeringsskifte efter gårdagens parlamentsval. Den nuvarande mittengröna regeringen ser inte ut att ha tillräckligt med stöd för att fortsätta leda landet, och i stället kommer en högermittenallians att få bilda regering.

Ingrida Šimonytė, kristdemokratiska Fosterlandsförbundets ledare, inledde presskonferensen med att tacka alla som röstat. Hennes parti ser ut att ha fått 50 av de 141 platserna i parlamentet och planerar nu att bilda regering med två liberala partier, två partier som också leds av kvinnor.

Ett av dem, Frihetspartiet, har kommit att bli det här valets stora överraskning.
Ett nytt parti som har gått till val på att legalisera cannabis och samkönade äktenskap, frågor som vanligtvis inte tagit så stor plats i den politiska debatten i Litauen.

Ruslanas Irzikevicius, chefredaktör på Lithuania Tribune, tror att Fosterlandsförbundet kommer behöva gå med på deras krav.

– Det finns helt enkelt inte så många andra alternativ, fortsätter han.

Det är med stor besvikelse som den nuvarande gröna mittenregeringen tvingas lämna plats för oppositionen. Internationellt sätt har landet klarat sig bra under coronakrisen, både vad gäller ekonomi och smittoläget.

Samtidigt har de också fått en hel del kritik av oppositionen för att inte göra något åt den stigande arbetslösheten, kritikerna menar också att regeringen inte varit tydliga i sin kommunikation under krisen. Något valets vinnare, Fosterlandsförbundet, har lovat åtgärda.