USA

Barrett klar som ny domare i Högsta domstolen

1:45 min

Natten mot tisdagen röstade den amerikanska senaten in juristen Amy Coney Barrett som ny domare i Högsta domstolen i USA. Därmed tar president Trump hem en politisk vinst en vecka före presidentvalet.

President Trump ödslade ingen tid efter att senaten röstat igenom utnämningen av Amy Coney Barrett utan höll ceremonin där hon svors in som ledamot i Högsta Domstolen strax efteråt, i kvällsmörket på Vita Husets gräsmatta och sa att det är en betydelsefull dag för USA och för konstitutionen.

Och för republikanerna och president Trump är tillsättningen av Amy Coney Barrett inte bara betydelsefull, utan en jättevinst. Hon efterträder den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg och domstolen har nu en klar konservativ majoritet för kanske decennier framöver, vilket kan påverka flera avgörande frågor som sjukvård och abort i USA.

Demokraterna i senaten menar att en så viktig utnämning inte ska få ske med bara en vecka kvar till presidentvalet.

Senatorn och Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris sa efter utnämningen att republikanerna har gått emot det amerikanska folkets vilja genom en illegitim process.

Med Amy Coney Barrett har president Trump nu tillsatt en tredjedel av alla domare i Högsta Domstolen. Och Republikanerna hoppas att utnämningen under slutspurten av valrörelsen kan övertyga konservativa väljare som är misstänksamma mot president Trump att ändå lägga sin röst på honom.