USA valet

Biden leder i vågmästarstaten Michigan

2:00 min

Idag är det exakt en vecka kvar till presidentvalet i USA och Demokraternas kandidat Joe Biden leder stadigt i opinionsmätningarna, bland annat i den viktiga vågmästarstaten Michigan som Donald Trump oväntat vann med bara drygt 10 000 röster 2016 och som han idag besöker för ett stort kampanjmöte under valspurten.

Glenn Arby och hans två barn sitter i en bil som går varm på en iskall parkeringsplats utanför ett köpcenter i Michigans delstatshuvudstad Lansing. Glenn tror inte att Trump kommer att göra om samma bedrift i år:

– Det kommer bli Biden, det är bara så saker är.

President Trump håller senare idag ett stort kampanjmöte här i ett av de sista försöken att skapa entusiasm och locka över väljare i en av de delstater som oväntat gav honom segern för fyra år sedan. Trump vann Michigan med bara drygt 10 000 röster i en chockförlust för Demokraterna som såg delstaten som mer eller mindre vigd åt Hillary Clinton.

Men den här gången kommer Biden vinna klart tror Glenn Arby. Han röstade inte alls 2016, men säger att det här valet handlar om förnuft mot kaos och kommer rösta på Biden. Och årets val är på många sätt en folkomröstning om Donald Trump, med rekordstort engagemang hittills enligt förtidsröstningssiffror.

Just nu leder Joe Biden med nio procentenheter i Michigan, enligt Real Clear Politics sammanställning men övertaget är mindre i Wisconsin och Pennsylvania, två av de andra viktiga vågmästardelstaterna som båda kandidaterna kämpar om med en vecka kvar till valet.

Bidenkampanjen minns med vånda hur fel opinionsmätningarna hade 2016 och säger sig inte ta en seger för given. För president Trump handlar det om att återigen få stöd från den vita arbetarklassen på landsbygden och att locka tillbaka väljare i villaförorterna som de senaste åren vänt sig mer mot Demokraterna här i Michigan. Men Anthony Shepard som nyss fyllt 18 år säger att han inte kommer att rösta alls, för ingen av kandidaterna är värda att ta på allvar.