Svält

Allt fler barn undernärda i krigets Jemen

0:31 min

Antalet barn som lider av undernäring har skjutit i höjden i delar av Jemen, varnar FN i en ny rapport.

Den redan akuta situationen i landet har förvärrats ytterligare under året med anledning av pandemin, en förvärrad ekonomisk kris, översvämningar, eskalerande konflikt och bristande resurser till hjälparbete.

– Vi har varnat sedan i juli för att Jemen står på randen till en svältkatastrof. Om kriget inte upphör nu närmar vi oss en situation där utvecklingen inte går att vända och riskerar att förlora en hel generation av små barn, säger Lise Grande, FN:s humanitära samordnare i Jemen.

Antalet fall av akut undernäring hos barn under fem år har ökat med omkring 10 procent i södra Jemen under 2020 – till totalt över en halv miljon sådana fall, enligt FN:s analys. Minst en kvarts miljon gravida eller ammande kvinnor är i behov av behandling mot undernäring.

FN har i nuläget inga tillgängliga siffror över undernäring bland barn i norra Jemen, som kontrolleras av Huthirebellerna.

FN klassar situationen Jemen som världens mest omfattande humanitära kris då 80 procent av befolkningen är i behov av humanitärt stöd.