Oväder

En miljon vietnameser evakueras i väntan på tyfonen Molave

1:52 min

Flera länder i Sydostasien har drabbats hårt av flera tropiska stormar som dragit in över regionen med starka vindar och kraftiga skyfall. I Vietnam har myndigheterna beordrat evakuering av över 1 miljon invånare för att skydda befolkningen mot en tyfon som är på väg.

Räddningsmanskap i Vietnam söker genom rasmassor efter ännu ett jordskred som dragit med sig hus, begravt vägar och jordbruksmark.

Stora översvämningar och många jordskred har framkallats av veckor med kraftiga regn. Minst 130 personer har omkommit och ett tjugotal saknas i centrala Vietnam där runt fem miljoner människor har drabbats så här långt enligt lokala medier och hjälporganisationer.

– Det här är de värsta översvämningarna som drabbat landet på årtionden säger Rana Flowers vid UNICEF i Vietnam till Reuters. Människor har inte bara förlorat sina hem utan också möjligheten till att försörja sig när över 7 000 hektar jordbruksmark har spolats bort. -Dom har förlorat allt säger Rana Flowers.

Runt 180 000 bostäder, skolor och byggnader har förstörts till följd av de kraftiga regnen i Vietnam. Nu förbereder sig landet för ännu en storm. Det är tyfonen Molave som under natten drog in över Filippinerna och där tvingade tusentals människor att fly från sina hem.

Tyfonen Molave har vindbyar på drygt 41 meter i sekunden och är det fjärde oväder som drar in över Vietnam på tre veckor. Myndigheterna har beordrat evakuering av runt 1,3 miljoner människor som bor i de områden som ligger i tyfonens väg.

Efter de tidigare stormarna så står redan många byar, jordbruksmark och vägar under vatten. Det leder till stora skador på infrastruktur som tillgången på rent vatten, elektricitet och försvårar räddningsarbetet.

Förutom Filippinerna och Vietnam har också Kambodja och Thailand drabbats av ovanligt kraftiga monsunregn de senaste veckorna med översvämningar som följd.

Enligt Internationella röda korset så har över tio miljoner människor påverkats av, vad man kallar ”de katastrofala översvämningarna” och säger att nära en miljon är i akut behov av akut hjälp.