Vargen i Kirunaområdet genetisk viktig enligt DNA-svaren

Vargen som setts i byar utanför Kiruna är av rysk-finskt ursprung, det visar DNA-analysen. Den räknas då som genetisk viktig, och det rör sig om en varghanne som man inte hittat dna på sedan tidigare.

Det rör sig om en ny varg, som inte hittats tidigare av svenska myndigheter. Boende i områden söder om Kiruna har upplevt vargen som närgången.

– Det är så att finsk-ryska vargar har ett viktigt genetiskt värde om den kommer ner till den skandinaviska populationen. Vi har fortsatt att spåra vargen i helgen och igår, och kan konstatera att den rör sig i begränsat område, säger Alexander Winiger, handläggare på länsstyrelsens fältenhet.

När kan ett beslut väntas om vargens framtid?

– Det är ett beslut som väntas i nära framtid. Vi är medvetna om att samebyarna kommer ha renar i området inom en snar framtid, och det tas naturligtvis i beaktande i beslutstagandet.

Samebyarna Girjas och Laevas har begärt skyddsjakt på vargen. Svenska samernas riksförbund har efter beskedet om DNA-svaren begärt möte med länsstyrelsen och Naturvårdsverket i frågan.

– Återigen är det oklart vad som händer. Det återupprepar sig samma scenario gång på gång som vi sett de senaste åren på flera håll. Jag är orolig att det blir samma situation även nu, att det dras ut på beslutet. Det finns ännu ingen konkret handlingsplan för de här ärendena. En sådan skulle varit gjord för flera år sedan, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

Om det blir tal om en flytt av vargen så är det Naturvårdsverket som tar det beslutet. Men just nu ligger ärendet hos länsstyrelsen.

– Det är svåra ärenden. I fjol rörde sig vargarna i stora områden Den här vargen däremot verkar hålla sig i samma område. Men vi vet inte hur den kommer bete sig framöver. Det finns löptikar i området, det kan vara en anledning till att vargen dröjer sig kvar, säger Alexander Winiger, handläggare på länsstyrelsens fältenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio