Coronasmittan

Partier kräver förlängt stöd till riskgrupper

2:00 min

Flera riksdagspartier kräver nu ytterligare en förlängning av den tillfälliga ersättning som finns för personer i riskgrupper, som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av Covid-19, och som inte kan arbeta hemifrån.

Stödet upphör vid årsskiftet, men måste finnas kvar tills Sverige kan erbjuda ett vaccin anser Kristdemokraterna.

--Vi pratar om människor som har svåra sjukdomar, flera svåra sjukdomar, annars kommer man inte i fråga för ersättningen. Och de bör veta att ersättningen finns kvar tills dess att vaccinet finns, säger Acko Ankarberg Johansson som är Kristdemokraternas socialpolitiska politiska talesperson.

Det var i somras som möjligheten till ersättning öppnades för personer som riskerar att bli svårt sjuka om de drabbas av covid-19. Exempelvis fick kroniskt lungsjuka, vissa cancersjuka och personer som genomgått transplantationer, möjlighet till 90 dagars ersättning om de inte kan jobba hemifrån.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har utlovat att ersättningen ska förlängas till 180 dagar.

Hittills har drygt 2 400 personer fått ersättning beviljad till en kostnad av ungefär 65 miljoner kronor från Försäkringskassan. Men vid årsskiftet upphör alltså ersättningen, och regeringen har inga planer på att förlänga stödet därefter. Men nu anser Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att stödet bör finnas kvar tills smittan avtar eller ett vaccin finns på plats. Julia Kronlid är Sverigedemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson.

– Det här handlar ju om att rädda människoliv, det kan ju handla om livsfara för dem att utsätta sig för högs smittorisk, säger hon.

Varken Centerpartiet eller Moderaterna har satt ner foten i frågan. Ekot har sökt men inte nått socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en intervju, men han meddelar skriftligt att utgångspunkten är att frånvaro från arbetslivet inte skall vara långvarigt, men att man beaktar smittoläget noga, och att arbetsgivare har ett stort ansvar att anpassa arbetsplatser för att minska risken för smitta.

Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, riksdagsledamoten Ida Gabrielsson förstår inte regeringens linje.

– Det är märkligt att abrupt avbryta en ersättning som skall vara till för att grupper, där man inte kan jobba hemifrån, busschaufförer, undersköterskor också ska kunna få stanna hemma, säger hon.