Coronakrisen

Våldsamt i Italien – demonstrationer mot restriktioner

1:19 min

I Italien har nära 22 000 nya coronafall registrerats det senaste dygnet. Det är den högsta siffran sedan utbrottet i vintras. Enligt det italienska hälsoministeriet har 221 personer avlidit i covid-19 det senaste dygnet, och de senaste nätterna har demonstrationer mot de hårdare restriktionerna för att bekämpa coronapandemin spårat ur.

På tv-bilder från både Turin och Milano kastar arga demonstranter tillhyggen och brandbomber på polis som svarar med tårgas. Butiker vandaliseras och förödelse med sönderslagna möbler, nedbrunna papperskorgar och omkullvälta motorcyklar blir resultatet av de flera hundra demonstranternas framfart. Närmare 40 greps av polis.

Det började som fredliga protester mot nedstängningen av restauranger, barer och caféer från klockan sex på kvällen, som trädde ikraft över hela Italien igår kväll i ett försök att hejda smittspridningen. Den har ökat kraftigt under oktober månad i Italien.

Regionalt har även nattliga utegångsförbud införts. På många håll i landet samlades under gårdagen tusentals restaurangägare, taxichaufförer och barägare för att uttrycka sin frustration. Många drabbas hårt ekonomiskt när deras inkomstkällor stängs.

I helgen var det också våldsamt både i Rom, och i Neapel där de fredliga demonstrationerna fortsatte idag. På Piazza del Plebicito stod hundratalet vita taxibilar prydligt parkerade i en tyst protest mot bristen på kunder.