Miljö

Norsk oljeborrning prövas i Högsta Domstolen

1:55 min

Den fjärde november 2020 tar Högsta Domstolen i Norge upp målet om ifall sökandet efter mer olja i arktiska vatten bryter mot landets grundlag. Inför prövningen avslöjar NRK att Stortinget aldrig fick ta del av viktig information som visar på att ny oljeproduktion i Barents hav riskerar bli en förlustaffär.

– Det här är uppseendeväckande och frågan är om inte staten fört både Stortinget och domstolen bakom ljuset, säger Hans-Petter Graver professor i juridik vid Oslo universitet till NRK.

Oljan är en het politisk fråga i Norge. Stora ekonomiska värden ställs mot klimatet. Det var efter att regeringen 2016 öppnade för ny oljeborrning i Barents hav som miljöorganisationerna Greenpeace och Natur og Ungdom stämde staten för brott mot den så kallade miljöparagrafen i grundlagen.

Paragrafen ska garantera människors ”rätt till en miljö som säkrar hälsan”. De två första rättsliga instanserna har gett staten rätt med motiveringen att miljöskadorna är inte tillräckligt stora för en fällande dom. Miljöorganisationerna valde att överklaga.

– En fällande dom innebär att oljelicenserna blir ogiltiga så att oljeborrningen i Arktis stoppas, säger Frode Pleym, chef för norska Greenpeace.

Målet är principiellt viktigt då en fällande dom kan stoppa oljeutvinningen i Arktisk och leda till debatt om Norges framtida energiomställning, säger Frode Pleym, chef för norska Greenpeace.

Uppgifterna, som NRK publicerar, visar att politikerna i Stortinget aldrig fick se en rapport som visar att planerna på nytt oljefält i Barents hav troligen blir en förlustaffär. Något som kritikerna menar kunde gjort att att Stortinget aldrig skulle sagt ja till planerna. Men det tillbakavisas av dåvarande olje- och energiministern, Senterpartisten Ola Borten Moe.

– Stortinget fick all relevant information. Det går inte att säga något om lönsamheten innan man börjat borra, säger Ola Borten Moe, dåvarande olje- och energiminister till NRK.