USA valet

Ledare i Östeuropa vill se Trump vinna presidentvalet

1:51 min

I Öst- och centraleuropa har flera ledare uttryckt sin förhoppning om att Donald Trump vinner presidentvalet i USA. En av dem är Sloveniens premiärminister Janez Jansa.

"Om Joe Biden väljs till USA:s president, skulle han bli en av de svagaste presidenterna i historien. Den fria världen behöver ett starkt USA som aldrig förr. Heja Donald Trump" skrev Sloveniens president Janez Jansa på Twitter, ett forum där han precis som Trump är mycket aktiv, och ofta går i polemik med exempelvis medier han inte gillar.

Ungerns premiärminister Orban stödde Trumps presidentkandidatur redan 2016. Och stödet tycks oförändrat, det Donald Trump representerar är bra för Centraleuropa har Viktor Orban sagt i ungersk radio nyligen.

I Bosnien har ledaren för den serbiska entiteten, Milorad Dodik, kallat Biden för en serbhatare och uppmanat amerikaner med serbiskt påbrå att rösta på Trump.
Och i Serbien vill president Alexander Vucic sannolikt också se Trump vinna, eftersom Trumpadministration varit mer öppen för den serbiska sidans perspektiv i dialogen med Kosovo, även vad Biden antagligen skulle vara, det säger Florian Bieber, som är professor i sydösteuropastudier vid universitetet i Graz.

Enligt Bieber har USA-valet stor betydelse för utvecklingen i Östeuropa, där auktoritära och populistiska politiker blivit allt starkare de senaste åren. En Trump-seger skulle, enligt Bieber, innebära en signal om att den utvecklingen kan fortsätta.
- Mycket står på spel för om Trump vinner en andra mandatperiod blir det en signal att auktoritära och populistiska utvecklingen i regionen kan fortsätta, det blir en signal för alla de som underminerar liberala demokratiska institutioner. För de kan alltid peka på USA och säga om de kan göra det – så kan vi, säger Florian Bieber.