BOLIVIA

Evo Morales återvänder hem från sin exil

2:11 min

Bolivias ex-president Evo Morales kommer att återvända till sitt hemland från sin exil i grannlandet Argentina, efter att en domstol hävt den arresteringsorder som vilat över honom.

Den avsatte Evo Morales hemkomst har varit den stora frågan i den bolivianska politiken, sedan hans parti MAS överlägset vann valet för drygt en vecka sen.

Igår meddelade Morales partikamrat, den nyvalde senatorn Andrónico Rodríguez, att Morales kommer att ta sig in i Bolivia den 9 november, det vill säga dagen efter ceremonin då socialisten Luis Arce blir landets nye president.

Morales kommer att resa in den 9 och den 11 kommer han att tas emot i Cochabamba, det blir en historisk dag för oss, sa Andrónico Rodríguez till tv-kanalen Telesur igår.

Flera rättsprocesser väntar ex-presidenten. En del handlar om hans roll i våldsamma demonstrationer mot interimsregeringen som, enligt åtalet, förhindrade viktigt sjukvårdsmaterial att nå sjukhusen i huvudstaden La Paz under pandemin.

Han anklagas också för pedofili, efter påståenden om att han haft ett förhållande med en minderårig kvinna.

Evo Morales har nekat till anklagelserna och sagt att han kommer att försvara sig på plats. En dom hävde förra veckan den arresteringsorder som utfärdats mot MAS-ledaren.

Bolivias förste president från ursprungsbefolkningen, som är i majoritet i Bolivia, styrde landet i 14 år. Han avsattes i ett uppror, som stöddes av både militär och polis, när han i trots mot konstitutionen, försökte bli vald för en fjärde mandatperiod i fjol.

Sen dess har han styrt socialistpartiet MAS från sin exil i Argentina. I valet den 18 oktober vann MAS presidentvalet med 55 procent av rösterna och partiet lyckades få majoritet i parlamentets båda kamrar.

Motståndarna räds Evo Morales återkomst. De anser att det är Morales, och inte den blivande presidenten Luis Arce, som har den verkliga makten i Bolivia och de tror att socialisterna nu kommer att hämnas den förföljelse de utsattes för under interimsregeringen.

Något som både Luis Arce och Evo Morales själv har sagt att de inte kommer att göra.

Det pågår redan flera rättsprocesser mot interimspresidenten Jeanine Añez och dess ministrar, bland annat för två massakrer i samband med störtandet av Evo Morales i fjol.