Coronaviruset

Hälsonödläget förlängs i Spanien

1:56 min

Den spanska regeringen förlänger det nationella så kallade "hälsonödläget" på grund av pandemin fram till maj nästa år, och i bland annat Barcelona kan det bli fråga om utegångsförbud på helgerna.

– De är bara att acceptera, eftersom smittalen ökar, det säger Marjorie Castro som köar utanför en restaurang i Barcelona.

Under en tvåveckorsperiod håller restauranger här bara öppet för avhämtning. Och på nätterna är det utegångsförbud.
Det pratas redan om att ett fullständigt utegångsförbud kan bli möjligt under helgerna.

Såna regionala anpassningar kommer att bli möjliga i november, när det nationella nödläget också förlängs till den 9 maj nästa år. Bara Kanarieöarna slipper utegångsförbud eftersom smittotalen där är låga. Men myndigheterna kommer att kräva ett negativt Covidtest för alla som reser dit.

746 personer har dött i Covidviruset i Spanien under den senaste veckan i det som här anses vara pandemins andra våg. Drygt 2.000 personer får just nu intensivvård. I åtta regioner börjar antalet inlagda på sjukhus att närma sig en kritisk gräns. I Madrid gick läkare igår ut i en symbolisk 24-timmarsstrejk i protest emot arbetsförhållandena. Det var den första nationella läkarstrejken på 25 år.

Andra oroar sig för sina arbeten. Många är beroende av turismen som nu lyser med sin frånvaro.

– Här i Barcelona brukar det vara turister året om, men nu är det märkvärdigt tomt på gatorna. Barcelonaborna stannar också hemma, hellre än att ta risker genom att gå ut, säger Marjorie Castro.