Utrikes

Tyfon orsakar förödelse i Vietnam

1:46 min

I Vietnam har tyfonen Molave dragit in över kusten och orsakat stora materiella skador.

Hittills har det rapporteras om minst två omkomna när den kraftigaste stormen på 20 år drabbat landet.

Med vindbyar på över 41 meter i sekunden dundrade tyfonen Molave in över land och drog med sig träd, elstolpar, mobilmaster, tak och spred stor förödelse i sin väg. Två fiskebåtar har sjunkit och nu letar den vietnamesiska marinen efter de 26 besättningsmännen som fanns ombord på båtarna på det stormpiskade havet.

Molave är det fjärde ovädret som drar in över Vietnam på tre veckor och redan innan tyfonen kom med starka vindar och kraftiga regn så har man i området drabbats av stora översvämningar och jordskred som orsakats av skyfallen. I många områden har alla tidigare nederbörds rekord slagits med råge. I staden Hué har det så här långt i år fallit nära 2 400 millimeter regn vilket är fem gånger det normala.

Över 135 personer har omkommit i Vietnam de senaste veckorna till följd av den kraftigaste monsunsäsongen på decennier. Enligt vietnamesiska meteorologer så är det den allt varmare vattentemperaturen i Sydkinesisk havet som bidrar till att stormarna i år är kraftigare än på länge. Havstemperaturen ligger på 27-28 grader och svaga högtryck ger inget motstånd när tyfonerna bildas ute till havs. Dessutom drivs ovädren framåt av ytterligare tyfoner som bildas över havet och bidrar till dess styrka. Bakom Molave kommer tyfonen Saudel som man befarar kommer att ha lika starka vindar och väntas nå Vietnams kust i helgen.

Minst 40 000 människor har så här långt sökt akutskydd längs kusten. Sedan i måndags har myndigheterna evakuerat drygt en miljon människor från kustområdet och nära 200 000 soldater står redo att hjälpa till med uppröjningen efter tyfonen.

Tyfonen Molave har försvagas i styrka när den nu nått land och fortsätter in över Laos och Thailand där man varnar för risk för stora översvämningar.