Frias från sexuellt ofredande

Peter Lundgrens (SD) advokat: "Glädjande med en frikännande dom"

1:55 min

Jönköpings tingsrätt har frikänt Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren från sexuellt ofredande.

Lundgrens advokat Tor Åström var nöjd.

– Det är ju glädjande att det är en frikännande dom. På punkt efter punkt så finner man att bevisningen inte håller, säger han.

En enig tingsrätt friade EU-parlamentarikern Peter Lundgren, som åtalats för att ha hållit fast en kvinnlig partikamrat och tagit henne på brösten mot hennes vilja.

Det här skulle ha hänt för två år sedan, på en fest på ett hotellrum.

På hotellrummet fanns tre vittnen, men bara ett av dem har styrkt åklagarens version - en före detta sverigedemokrat som enligt tingsrätten kan haft skäl att baktala Peter Lundgren.

Kvinnan själv har inte velat berätta vad som hänt. Det var inte hon själv som gjorde polisanmälan.

Peter Lundgren har sagt i polisförhör att han tog kvinnan på brösten, men under rättegången sa han att han inte kom ihåg vad som hänt.

Åklagaren Maria Sterup har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga, men hon tycker att Peter Lundgrens minnesluckor borde ha ifrågasatts mer i tingsrättens dom.

– Har man varit med om en anmärkningsvärd händelse så kommer man nog ihåg den händelsen, säger hon till P4 Jönköping.

Tingsrätten lägger inte heller någon större vikt vid den ljudinspelning som Expressen publicerat, där en kvinna under ett telefonsamtal berättar hur hon blivit fasthållen och tafsad på av Peter Lundgren.

Enligt tingsrätten är det oklart om det verkligen är den aktuella kvinnan som hörs i samtalet. Ljudfilen har också ett lägre bevisvärde eftersom den har redigerats.