Migration

Frontex anklagas för push-back-operationer

1:47 min

EU:s gränsmyndighet Frontex anklagas för att vara inblandat i att stoppa människor på båtar från Turkiet till Grekland, det vill säga Frontex skulle vara inblandat i olagliga så kallade push-backs. 
När liknande kritik kommit tidigare mot EU-myndigheten har den avvisat invändningarna, men denna gång tycks avslöjande medieuppgifter om EU:s gränspoliser leda till en utredning.

Frontex kan inte längre bara vifta bort anklagelserna om att utföra illegala handlingar i grekiska vatten. Flera kända europeiska medier publicerade häromdagen gemensamt uppgifter om att EU:s gränspolis aktivt deltagit i att stoppa båtar med flyktingar och migranter på väg mot Grekland.

Frontex svarade, som tidigare, att det saknas bevis för att så ska ha skett. Men när Der Spiegel, Lighthouse Report med flera sa sig ha videobilder som styrker att EU-poliserna hindrar människor från att nå Greklands kust och till exempel skapar kraftiga svallvågor kring en gummibåt för att skrämma tillbaka den, så verkar Frontex ha fått byta fot.

Att stoppa eventuella asylsökande är olagligt enligt internationell rätt. Så efter att både EU-kommissionen och Europaparlamentariker har krävt klarlägganden, så är nu svaret att det ska bli en intern utredning inom Frontex.

Men nättidningen EUObserver.com skriver att det inte har gått att ta reda på hur internutredningen kommer att genomföras och hur de misstänkta övergreppen ska utredas. Och skriver också att Frontexs eget rådgivande organ med experter från till exempel FN:s flyktingorgan nyligen kritiserade EUs gränspolismyndighet för att i sin årsrapport ha mörkat eventuellt våld till havs.

Frontex är en snabbt växande myndighet med en budget på cirka 5 miljarder kronor idag, jämfört med 60 miljoner kronor för femton år sedan.