S säger nej till las-utredningen

1:54 min

Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, som LO inte står bakom.

Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen, skriver statsministern.

Arbetsrätten ska moderniseras, men det ska göras så att maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls, enligt statsministern.

– Han vill bygga vidare på den uppgörelse som Svenskt Näringsliv och [privattjänstemannakartellen] PTK slöt när man förhandlade om arbetsrätten trots att LO inte ville vara med, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach i en analys.

– Han motiverar detta bland annat med att här finns mer till omställning, alltså man gjorde upp om att arbetsgivarna ska vara skyldiga att kompetensutveckla anställda. Dessutom är det färre undantag från principen sist-in-först-ut när arbetsgivaren säger upp i parternas överenskommelse än i utredningsförslaget, säger Furtenbach.

LO står ju utanför det här, vad innebär det här för dem?

– De är ju missnöjda men de är ju informerade och deltar ju i Socialdemokraternas högsta organ. Vad de säger får vi väl höra.

Toijer-utredningen har ju varit en viktig grund i januariöverenskommelsen, särskilt för C och L, hur kommer de att reagera tror du?

– Liberalerna har sagt att man kan tänka sig att bygga på uppgörelsen men då ska det vara i dess helhet, man ska inte försämra det ytterligare ur deras synvinkel. Centern har sagt att visst ska man lyssna på uppgörelsen men det är utredningen som gäller, så från Centern är det lite mer svårtolkat, kommenterar Fredrik Furtenbach.