Vipeholmsanstalten

Anhöriga ifrågasätter vården på Vipeholm

1:55 min

I samband med Ekots och P1 Dokumentärs granskning av Vipeholm tar släktingar till intagna nu del av journalanteckningar om sina anhöriga, något som gör att de undrar vilken vård deras anhöriga egentligen fick.

Vipeholm var en statlig anstalt som tog emot tusentals personer från mitten av trettiotalet, personer som på den tiden kallades obildbara och sinnesslöa.

Bertil Beijers lillebror Stig var en av de intagna.

- Mina föräldrar trodde väl att han skulle ha det bra där. Det var ju en institution. Ja, att det var proffs som tog hand om det.

Bertil Beijers lillebror Stig skrevs in på Vipeholm när han var åtta. Han hade epilepsi, och föräldrarna hade svårt att ta hand om honom hemma.

Överläkaren Hugo Fröderberg sorterade Stig i grupp 1, enligt sitt eget system, där han delade in de intagna i olika intelligensgrupper, från 0 till 6.

Hugo Fröderberg beskrev de lägsta grupperna som ”livsodugliga element”.

Stig Beijer dog på Vipeholm när han var femton. Brodern, Bertil Beijer, tror att han blev vanvårdad.

- Jag tror att han svalt ihjäl rent ut sagt. Han blev så mager och svag så han klarade inte av en infektion. Han dog ju i lunginflammation.

Anita Bomans syster Berit dog på Vipeholm när hon var tretton. Dödsorsaken var tuberkulos. När Anita, som själv är sjuksköterska, läser journalen, undrar hon varför det dröjde innan hennes syster fick medicin, trots att symptomen, enligt henne, varit uppenbara i minst ett år innan Berit dog.

- Man lät det bara gå och....så dör hon. Nio dagar senare så dör hon, säger Anita Boman.

Också patienten Inger Lindbom dog i tuberkulos. Hennes sjukdom var aktiv redan när hon kom till Vipeholm. Ändå dröjde det en och en halv månad innan hon fick penicillin.

Hennes systerdotter Carina Siltberg undrar över den sena behandlingen:

- Det verkar... för mig ser jag det som ett experiment. Kommer det här att funka? Hon skulle ju haft penicillin mycket tidigare.

Ekot och P1 Dokumentär har tagit del av de anteckningar som sjukhuschefen Hugo Fröderberg, som styrde över Vipeholm i nära trettio år, har lämnat efter sig. Där uttrycker han sitt förakt för sina före detta patienter, och ifrågasätter deras rätt att leva.

”Vanvettigt att förlänga deras liv så att dom blir fler och fler. Passiv eutanasi berättigad ”.