Volvo säljer utsläppsrätter till Ford

1:36 min

Volvo Cars säljer nu "utsläppsrätter" till den tidigare ägaren Ford. Det framgår av dokument på EU-kommissionens hemsida som Ekot har läst. Det här ger Volvo nya intäkter.

Volvo Cars kommer klara EU:s hårdare utsläppskrav för nya bilar som börjar gälla i år. Det bekräftade företagets Europachef nyligen i en intervju med Ekot.

Det gör att företaget, förenklat, kan sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare, som inte ser ut att klara målet.

Nu har Volvo och den tidigare ägaren Ford kommit överens om en sådan affär.

Ford kommer nämligen inte klara de nya kraven, på grund av problem med lanseringen av en ny laddhybrid, enligt flera medier. Det betyder att Ford riskerade att få betala stora böter till EU.

Men för att slippa det har Ford nu alltså kommit överens med Volvo Cars om att köpa utsläppsrätter.

Det här betyder att Volvo Cars nu kommer tjäna pengar på att man har klarat kraven, eftersom biltillverkare säljer utsläppsrätter till den tidigare ägaren. Ett välkommet tillskott i kassan i dessa coronakris tider.

– Vi kommer erbjuda vårt CO2-överskott till Ford, som kommer att köpa det från oss, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, till Ekot.

Hur mycket inkomster ger det här till Volvo Cars?

– Alla intäkter kommer vara en del av vår finansiella rapport för helåret 2020. Det är någonting som kommer kommunicerat längre och först nästa år.

Vad betyder det för er att ni får in de här nya pengarna?

– Alla intäkter som genereras kommer att användas till projekt som hjälper oss att bli ett klimatneutralt bolag till 2040, säger Dagman till Ekot.