Höjt tonläge

Stängda gränser ger storvinst för norsk handel

1:56 min

De stängda gränserna mellan Norge och Sverige har inneburit storvinst för norsk handel med ökad omsättning och nyanställningar. Och nu höjs tonläget i debatten för att begränsa handelsläckaget till Sverige.

– Vi måste minska det enorma flödet av pengar som går till Sverige genom gränshandeln, säger Kårstein Eidem Løvaas, i Næringskomiteen i Stortinget för Høyre.

Hjulen på de norska kundvagnarna har rullat som aldrig förr efter att Norge stängde gränserna och tvingade konsumenterna kvar i de norska butikerna.
Handelsläckaget till Sverige har värderats till omkring 17 miljarder kronor enligt siffror från norska statistikmyndigheten SSB.

Coronastängda gränser gav ett tydligt facit på vad det innebär.

– Vi anade inte att det rörde sig om så mycket pengar. Vi blev nog alla lite tagna på sängen, säger Jon Myhre som driver matbutik i Halden nära den svenska gränsen. Hans butik har ökat i omsättning med omkring 70 procent.

Situationen har gett nytt bränsle till debatten i Norge om hur gränshandeln till Sverige ska minskas. Fremskrittspartiet kräver sänkta avgifter på typiska gränshandelsvaror som tobak, läsk och godis.

– Vi ser ingen grund till att fortsätta att omfattande handelsläckage till Sverige säger Siv Jensen, partiledare i Fremskrittspartiet.

– Vi måste sluta sponsra Sverige och se till att behålla jobben i Norge, menar hon och får medhåll från regeringspartiet Høyre.

För att nå dit behövs flera olika åtgärder säger Kårstein Eidem Løvaas och talar om ökad konkurrens inom handeln i Norge, förändrad jordbrukspolitik och söndagsöppet.

– Som norsk näringspolitiker måste jag värna norskt näringsliv. Coronastängda gränser har satt gränshandeln på kartan. Min uppgift är att hitta lösningar på hur vi kan minska gränshandeln, säger Kårstein Eidem Løvaas i Høyre.