Podd och dokumentär

Trend att göra true crime snart efter brottet

2:00 min

True crime är fortfarande populärt bland både poddskapare och dokumentärfilmare. Det tycks också finnas en trend i att göra innehåll av allt mer aktuella händelser.

På måndag går sista avsnittet av tv-serien "Utredningen" på SVT play, deras danska storsatsning, som handlar om mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Det finns en trend att göra true crime av aktuella händelser, det säger Hugo Lavett som är radioproducent på produktionsbolaget Banda som har gjort flera prisade true crime-poddar.

– Så det är väl en trend man ser. Att det är aktuella händelser. Ibland nära i tid och ibland alldeles för nära i tid. 

Hugo Lavett är prisbelönt radioproducent och medgrundare av produtionsbolaget Banda, som inriktat sig på att göra true crime i poddformat.

Han menar att känsliga historier måste berättas med värdighet och respekt för brottoffrens anhöriga. Men han ser också en trend där kreativa berättare inte ens tar med förövaren i sina true crime- historier.

– Det ser jag mer av, som i den danska serien "Utredningen". Och den typen av true crime-berättelser kommer att utvecklas. Vi berättar historier om människor som inte har en egen röst. Då måste man som journalist vara medveten om sin egen makt. För mig är det en utmaning att berätta en mordhistoria utan att det blir snaskigt, och ändå vara på rätt sida om etiken och moralen, oavsett om det är verkliga historier eller fiktion.

"Utredningens" danska regissör Tobias Lindholm har i en tidigare intervju med nordisk film och tv berättat att han gjort en moralisk avvägning och valt att inte ta med mördarens namn eller bild i serien, för att inte försjunka i mörkret som omgett förundersökningen. Istället ville han satsa på det mellanmänskliga samarbetet mellan människor som arbetar ihop för att lösa ett brott.

Jon Jordås är producent på P3 dokumenär som också specialiserat sig på true crime och ser en liknande problematik som Hugo Lavett beskriver.

– Den stora trenden som jag ser är den stora tillgängligheten. Det är så lätt för många att starta en en podcast och få många lyssnare. Så intresset som människor alltid har haft för verkliga historier och för brott, det har ju forsatt få spridning tack vare billig teknik.

Jon Jordås menar att det kan få allvarliga konsekvenser där människor i värsta fall inte vågar vittna om vad de sett, i till exempel rättegångar.

– Det problem som uppstår är att anhöriga kanske inte blivit tillfrågade. Det kan vara hemska detaljer som man skickar ut utan att tänka på hur de uppfattas. Vi på P3 dokumentnär har alltid en nära kontakt med anhöriga. Jag tror och hoppas att det blivit bättre bland de andra poddarna. Men det är den stora trenden att det blivit lite vilda västern.

– I värsta fall kan det leda till att människor inte vågar berätta allt de sett i en rättegång för man vet att det man säger kan bli underhållning för hela svenska folket.