BBC skärper regler för anställda för att betona opartiskhet

1:54 min

Till exempel ska anställda som jobbar med nyheter och aktualiteter inte delta i någon form av politiska manifestationer eller ta ställning för välgörenhetsorganisationer.

I de nya reglerna för de anställda skriver företagsledningen bland annat att generellt sett får en journalist på BBC inte säga något offentligt som den inte kan säga i en direktsändning eller på någon av BBC:s alla publiceringsplattformar.

Företaget skriver också att BBC anställda måste ställa sig "oberoende och distanserade till alla former av regeringsinitiativ, kampanjer och välgörenhetsorganisationer och deras agendor, oavsett hur behjärtansvärda deras agendor kan verka och hur mycket de än verkar accepteras."

BBC-journalister som jobbar med nyheter och aktualiteter tillåts inte heller privat gå med i några demonstrationer eller protester, står det i företagets riktlinjer.

Och enligt flera brittiska medier, uppgifter som BBC inte förnekar, fick de anställda igår på ett personalmöte reda på att den regeln också gäller deltagande i till exempel Pride-parader eller Black Lives Matter-demonstrationer. Även om just de två inte uttryckligen nämns i reglerna.

Detta förtydligande från företagsledningen har enligt BBC-källor, som till exempel tidningen the Guardian pratat med, väckt stark intern kritik bland många medarbetare. BBC säger dock att det är upp till lokala chefer att använda och tolka reglerna i enskilda fall.

BBC-anställda ska i fortsättningen också få skriftligt tillstånd för sidouppdrag utanför tjänsten på BBC. Många profilerade programledare och reportrar har kunnat tjänat stora pengar genom att till exempel framträda för privata företag. I fortsättningen ska alla sådana uppdrag redovisas offentligt och också om lönen för uppdraget varit mer eller mindre än motsvarande 60 000 kronor.

De nya riktlinjerna för hur BBC:s medarbetare förväntas agera presenterades igår och är en del av företagets nye vd, Tim Davies, löfte om att förbättra företagets opartiskhet.

Fotnot: Under fredagen skickade BBC:s vd, Tim Davie, ett förtydligande mejl till de anställda om att de får gå i Pride-parader, så länge de inte är politiska.