Arbetsrätten

Dadgostar (V): Regeringen måste lyssna in LO

1:39 min

Imorgon tar Nooshi Dadgostar över som partiledare för Vänsterpartiet och hon gör det mitt i en politisk strid om lagen om anställningsskydd. Under en intervju i P1-morgon meddelade hon att trots att regeringen nu lagt den så kallade Toijer-utredningen åt sidan så ligger Vänsterpartiets hot om misstroende kvar om inte regeringen lyssnar in LO:s åsikter.

– Det statsministern skulle behöva göra nu, det är att lyssna på 1,5 miljoner LO-medlemmar som har en annan situation än PTK, tjänstemän och akademiker. De har andra problem i sin vardag. Det handlar om visstidsanställningar till exempel och det här med hyvling, att man över dagen kan få minskad arbetstid och mindre lön. Jag har ganska stor förståelse för att det skapar en ganska stor stress och press och jag tycker att man ska använda den här situationen vi har nu att faktiskt förbättra för Sveriges löntagare, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar vill inte säga hur lång deadline regeringen har innan ett misstroende blir verklighet och hon menar att partiet nu ska prata ihop sig.

Även om det ska ha funnits förbund inom LO, exempelvis metall som var positivt inställda till förslaget så menar Dadgostar att LO-styrelsen var enad och hon vill se att regeringen tar hänsyn till hela LO när en lag ska utformas.

– LO-styrelsen var enad till skillnad från PTK till exempel, där det fanns flera förbund som inte tyckte att budet var tillräckligt bra. Så här har vi ett enat LO som har sagt nej. Det här är inte en tillräckligt bra deal för alla Sveriges anställda, säger Dadgostar.