NY PLATTFORM

De vill öka mångfalden i svensk film

1:36 min

Med stöd från bland annat Filminstitutet och Film i Väst så startar nu en tjänst som ska ge fler icke-vita arbete bakom kameran i svenska film.

- Det råder en ganska stark svågerpolitik i filmbranschen där man anställer dom man tidigare jobbat med, eller dom som ser ut som en själv, säger Hawa Sanneh.

- Nu när filmbranschen har brist på personal så är det ett perfekt tillfälle att arbeta med mångfald. Och då erbjuder vi nya namn när filmarbetare ska anställas, säger David Nzinga som i många år jobbat som skådespelare och ofta får uppleva att han är den enda icke-vita under hela inspelningen.

Plattformen "People of film" ska arbeta för att ge fler icke-vita filmarbetare, anställda bakom kameran, jobb inom svensk film.

Initiativtagare till "People of film" är David Nzinga, skådespelare och grundare av DNZ Pictures, Hawa Sanneh, filmproduktionsstudent och Susanne Tiger, produktionschef.
De har tagit fram plattformen tillsammans med produktionsbolaget B-reel Films. 
Med och finansierar projekt är bland andra Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet.

Mer om initiativet i klippet.