Tre snabba frågor

Kinas strategi för att runda svartlistningen

1:57 min

I förslaget till Kinas nya femårsplan har kommunistpartiet lagt upp en strategi för att Kina ska bli mer tekniskt självständiga.

– Man vill bli självförsörjande på alla komponenter, som halvledare i de komplicerade datachippen, säger Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad handlar det om?

Man har bland annat identifierat en spänning mot omvärlden i summeringarna av av förslaget till femårsplanen, som kommit ut hittills. Ett ord som jag sett ofta är komplicerat. Man beskriver omvärlden som komplicerad terräng. Det här betyder att Kina måste se till att man klarar sig självt.

Vad är det för internationella spänningar?

Det jag tänker på direkt är handelskonflikten med USA som också bottnar i en djupare stormaktskonkurrens, där Kina är den framträngande nya stormakten som vill ha plats i världen. Det får konkurrens för handel och för teknik, men också militärt.

Vad händer om Kina lyckas bli mer självförsörjande på teknik?

Planen är att Kina tar stora steg framåt och höjer nivån inom viktiga nyckeltekniker. Naturligtvis handlar det om 5G-näten, där Kina redan ligger långt framme med många experiment. Det handlar också om militär teknik. Det handlar också om att man vill bli självförsörjande på alla komponenter, halvledare i de komplicerade datachippen som behövs i allt från mobiltelefoner till den mesta tekniska utrustning som ska leda Kina i det stora språnget som man kallar det, mot att bli ett starkt land, ett ord som upprepas väldigt ofta.