Tre snabba frågor

Kinas nya femårsplan – så funkar den

1:58 min

I Kina har kommunistpartiet träffats i veckan för att lägga upp stormaktens nya femårsplan.

– Snart sagt varje upptänklig sektor får ett omnämnande i den stora planen, från kinesers själsliga utveckling till forskning, teknik och militär, säger Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad berör den nya femårsplanen?

Femårsplanen är en kinesisk kommunistparti-tradition sedan många år. Den heter Kinas plan för ekonomi och samhälle. Det gör att snart sagt varje upptänklig sektor får ett omnämnande i den stora planen. Vi har sett en sammanfattning nu, och den berör allt ifrån inkomstklyftor mellan stad och land, till den politiska och själsliga utvecklingen hos kineser, till hårda saker som forskning, teknik och militär.

Vem kan komma med förslag till ändringar i femårsplanen?

Det är lite försent nu. Man följer en gammal sovjetprincip där, som kallas demokratisk centralism. Man röstar om beslutet, och när det är röstat, då kan man inte komma med någon annan politisk linje. Däremot kommer förslaget gå vidare till ett slags super-näringslivsdepartement som ska siffersätta hela härligheten, och skapa tydligare mål. De har naturligtvis stor makt, men politiskt sett så kan det inte komma förslag på ändringar.

Vad händer nu?

Femårsplanen ska officiellt antas av folkkongressen, som ju till namnet är Kinas högsta lagstiftande församling, men partiet är det avgörande, som har den reella makten. Folkkongressen skulle aldrig kunna säga nej till femårsplanen, i praktiken. Det skulle vara politiskt omöjligt. I mars när de träffas i Peking så kommer de att säga ja.