Många tänder ljus för de döda under allhelgonahelgen

3:30 min

I helgen är det allhelgona i Sverige. Då tänder många ljus på gravar för att minnas människor som har dött. I år är helgen extra viktig för många människor. Men samtidigt får vi inte samlas för många i kyrkan och på kyrkogårdar.

Allhelgona är en kristen tradition som har funnits länge. På lördag är det alla helgons dag, och på söndag är det alla själars dag. Hela helgen kallas för allhelgona. Många människor har dött i covid-19 i år, och allhelgona blir därför extra viktigt för många. Samtidigt ska människor inte samlas för nära varandra just nu.

Många kyrkor har ställt in de stora minnesgudstjänsterna som de brukar ha på allhelgona. Så är det till exempel i Kristianstad, i Skåne. Maria Einarsson jobbar för Svenska Kyrkan i Kristianstad. De kommer ha vanliga gudstänster, där bara 50 personer får vara med. Och de sänder gudstjänster på internet. Personer från kyrkan kommer vara på kyrkogårdarna, för att se till att det inte blir trängsel. Det säger Maria Einarsson till P4 Kristianstad.

– Vi kommer vara anställda och volontärer som går omkring och möter de som är i sorg. Vi hoppas ju inte att det blir sån trängsel på kyrkogården. Det är ju ute i friska luften, och vi tänker att man går till sin respektive grav. Och ser vi att det är många som samlas i en klunga så får vi vänligt och snällt uppmana till att hålla avstånd, säger Maria Einarsson.

Många personer kan inte besöka sina anhörigas gravar under allhelgonahelgen. De kanske bor långt bort, och i år är det extra svårt. Fonus är Sveriges största begravningsbyrå, alltså företag som ordnar begravningar. Per Hiller jobbar på Fonus i Kristianstad. Han berättar att Fonus hjälper de som inte kan tända ljus på sina anhörigas gravar. I år kommer Fonus hjälpa till och tända ungefär 14 000 ljus på 890 kyrkogårdar. De tar en bild på ljuset vid graven, och skickar sedan till de anhöriga.

– Vi tänder ljus åt de som inte har möjlighet att komma till kyrkogårdarna och tända ljus för sina anhöriga som har avlidit. vi gör det i stort sett i hela Sverige. Och vi har även en minnesplats i Stockholm där vi tänder ljus för avlidna i covid-19, som kanske inte ens har en gravplats än, på grund av pandemin och att man inte har kunnat ha begravningen, säger Per Hiller.