Corona

Annorlunda allhelgonahelg på kyrkogårdar

1:42 min

Under allhelgonahelgen är det många som vill tända ljus på kyrkogårdar och minneslundar. I år sker den under en pandemi och det har krävt en del förberedelser.

– Jag är orolig. Sjuttiotusen personer besökte Skogskyrkogården i förra året under allhelgonalördagen. Det får inte upprepas. Jag vill vara så tydlig så möjligt. Är det så att man kan besöka kyrkogårdar en annan dag så ska man göra det, säger Dennis Wedin (M), ansvarig borgarråd på Stockholm stad för kyrkogårdsfrågor.

Enligt Svenska kyrkan förväntas var tredje svensk att besöka en kyrkogård under allhelgonahelgen. Men samtidigt ökar smittspridningen och nya allmänna råd infördes igår i flera regioner. I Stockholm är kapellen stängda under helgen och människor manas att tända ljus hemma.

Stockholms lokaltrafik har tillsammans med Smittskydd Stockholm, regionen och Stockholms stad uppmanat människor att undvika att åka till kyrkogårdar imorgon men även satt in extra bussar för att undvika att trängsel uppstår.

Dennis Wedin på Stockholms stad, är orolig för att det kommer uppstå trängsel både på kollektivtrafiken och på Skogskyrkogården.

Även andra städer som Uppsala och Kristianstad har förberett sig inför helgen.

– Vi har förberett genom att ta in personal i tjänst. Det innebär att vi behöver vägleda för att vi ska kunna håll avstånden, säger Katarina Evenseth på Göteborgs Kyrkogårdsförvaltning.