Frankrike

Ilska och sorg efter terrordådet

1:54 min

Det är sorg och förstämning i Nice idag – dagen efter ett attentat i en kyrka där en ensam gärningsman knivskar och dödade tre personer. Utanför kyrkan har mängder av människor samlats för att lägga blommor framför porten.

En av dem som tagit sig till kyrkan i centrala Nice är Patricia. Hon har pratat i telefon och har gråtit hela natten. Hon sjunger i kyrkokören i Notre–Dame de Nice och kände Vincent, som jobbade här och som är en av de tre som miste livet vid attentatet.

I dag skulle han ha fyllt 55 år. Det är hans namn som står på bandet på det största blomsterarrangemanget med vita blommor som nu står utanför porten till kyrkan.

Det är inte första gången som Nice drabbas av attentat. Det är svårt att glömma den 14 juli 2016, då en man i en vit lastbil körde in på strandpromenaden och dödade 86 personer.

Sorgen blandas med ilska bland dem som har samlats utanför kyrkan. Franska medier skriver att den 21-årige gärningsmannen i går kom till Frankrike från Tunisien så sent som den 20 september via den italienska ön Lampedusa.

Det har varit en mörk oktober i Frankrike efter mordet på läraren Samuel Paty.
I går avvärjdes även tre andra attentatsförsök med ensamma gärningsmän, två I Frankrike och ett vid ett franskt konsulat i Saudiarabien.

– Det är tydligt att det är Frankrike som attackeras, sa president Macron när han var i Nice igår.

Det omedelbara svaret på det här attentatet är att utöka den patrullerande militära antiterroriststyrkan Sentinelle från 3 000 till 7 000 man. Även polisstyrkan utökas med 3 500, 120 av dem i Nice.