Coronakrisen

Vaccinviljan minskar – rädsla för biverkningar

1:26 min

Viljan att vaccinera sig mot covid-19 har minskat sedan i våras visar en ny studie. Den vanligaste orsaken att man inte vill ta vaccinet är rädsla för biverkningar.

En som ännu inte har bestämt sig för hur hon ska göra är Emma Gidlund.

– Det känns lite läskigt om det kommer för fort fram, jag tänker på biverkningar och sånt där, så jag vet inte riktigt. När det väl kommer ut så får man väl överväga om man tycker att det är någonting för en liksom, säger hon.

En som ser fram emot ett vaccin är Gunilla Storch.

– Jag längtar efter det. Det är ju enda sättet för oss äldre att kunna komma ut och göra vad vi brukar göra, säger hon.

Gunilla Storch är inte ensam om att vilja vaccinera sig mot covid-19. I september svarade 59 procent att de är villiga att göra det, men det är en minskning från maj då 65 procent uppgav samma sak. Det visar en ännu ej publicerad studie från Södertörns högskola som ingår i ett europeiskt forskningsprojekt. Fredrik Stiernstedt är en av forskarna till studien.

– Det som överraskade oss lite grann är att vaccinationsbenägenheten är inte så jättehög i Sverige, den är bland dom lägre i Europa om man jämför med dom europeiska länderna som är med i den här studien, säger han.

Nästan en femtedel, 19 procent, säger blankt nej till att vaccinera sig mot covid-19.

– Det är det här att man inte tror att sjukdomen kommer vara farlig för mig, eller att man tror att vaccinet inte kommer vara säkert eller att det kommer finnas allvarliga biverkningar från vaccinet, säger Fredrik Stiernstedt.

Just oro för biverkningar är den vanligaste orsaken till att man inte vill vaccinera sig mot covid-19 och det här tror forskarna beror på biverkningarna av vaccinet mot svininfluensan, då runt 450 barn och unga drabbades av narkolepsi, är färskt i minnet hos många.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det för tidigt att spekulera om ett möjligt vaccin, men han säger samtidigt att man aldrig kommer kunna upptäcka alla biverkningar.

– De här vaccinen kommer testas precis som alla andra nya vacciner vi inför och det kommer ju testas på en nivå så att de allra flesta allvarliga biverkningar kommer vi upptäcka. Det kommer inte upptäcka alla biverkningar, för så många personer kan man aldrig testa utan därför är det viktigt att man har bra system på plats för att se det så snart som möjligt och det har vi idag, det har vi inte riktigt lika bra förra gången, säger Anders Tegnell.