Flera kommuner stänger bibliotek och badhus, men inte alla

3:51 min

Igår fick Stockholms län, Västra Götaland och Östergötland hårdare regler mot corona. Nu stänger flera av kommunerna sånt som badhus och bibliotek. Men alla kommuner gör inte likadant.

Nu är det fem regioner i Sverige som har hårdare regler för att minska coronasmittan. Först fick Uppsala och Skåne hårdare regler. Igår fick också Stockholm Västra Götaland och Östergötland det. Det är för att coronasmittan har ökat mycket och snabbt i de regionerna.

Folk som bor där ska nu undvika platser med andra människor extra mycket. De ska undvika platser inomhus som köpcentrum, badhus, museer, bibliotek och gym. De här ställena får fortfarande vara öppna, men rekommendationen är att inte besöka dem. Olika kommuner gör nu på olika sätt.

Flera mindre kommuner i regionerna har stängt sina verksamheter, som bibliotek, badhus och idrottsanläggningar. Men de stora kommunerna Göteborg, Stockholm och Malmö har inte gjort det. Där är sånt som bibliotek och badhus fortfarande öppet, men med flera regler och restriktioner för besökarna.

Per-Erik Ebbestål jobbar för Malmö kommun. Han tycker inte att det blir ett otydligt budskap till invånarna. Han menar att det är viktigt att de här verksamheterna kan vara öppna, men på ett säkert sätt. Det säger han till Ekot.

– I grund och botten finns det ett samlat folkhälsoperspektiv i det här, där de här verksamheterna är viktiga för personer i olika sammanhang. Det viktiga är egentligen att man kan ha dem öppna, på ett säkert sätt, säger Per-Erik Ebbestål.

Linköping och Norrköping är de stora kommunerna i Östergötland. Där har man stängt kommunala museer, badhus, bibliotek och gym. Martin André är kommundirektör i Norrköping. Han tycker att det skulle vara konstigt att ha öppet, när myndigheterna säger att man inte ska besöka verksamheterna. Han tror att invånarna skulle tycka att det var ologiskt, säger han till Ekot.

– Där Folkhälsomyndigheten säger att man ska undvika att gå på bibliotek till exempel, ja då stänger vi biblioteken. Vi har ett behov av att gentemot medborgarna uppträda så konsistent och logiskt som möjligt. Det uppfattas, tror jag, väldigt ologiskt om Folkhälsomyndigheten säger att man inte ska gå på biblioteket, men kommunen har biblioteken öppna, säger Martin André.

Flera museer har själva valt att stänga nu, på grund av de hårdare reglerna mot corona. Till exempel Moderna Museet i Stockholm och Malmö och Naturhistoriska museet i Göteborg. Flera teatrar har också stängt, till exempel Dramaten i Stockholm.