Nagorno-Karabach

Ingen vapenvila mellan Armenien och Azerbajdzjan

2:01 min

Armeniens och Azerbajdzjans utrikesministrar misslyckades igår med att förhandla fram en ny vapenvila. Men länderna enades om att inte medvetet attackera civilbefolkningen.

Samtidigt fortsätter flyktingströmmen från utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Ekots korrespondent har träffat flyktingar som nu befinner sig i Armeniens huvudstad Jerevan.

– Människor dör där, säger Vera Sarkisian. Många har flytt, som hon och hennes döttrar och barnbarn. Men många har valt att stanna. De vill inte lämna sina män, sina barn och barnbarn som är kvar för att strida. Någon har en källare att gömma sig i, andra har ingen källare, säger hon.

Varje morgon ringer de hem till Stepanakert, huvudorten i Nagorno-Karabach där Veras son är kvar. Alla friska män upp till 55 års ålder är inkallade för att strida. Tänk den morgon när sonen inte längre svarar, säger Vera.

Alla känner någon som inte längre finns i livet sedan kriget startade för drygt en månad sedan.

Sonen till geografiläraren på skolan där Veras dotter Kristina arbetar har dött. Maken till en annan lärare är skadad och saknar ett ben.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men bebos till största del av armenier. Under kriget på 90-talet togs också kringliggande territorier över av Armenien och nu slåss Azerbajdzjan för att ta tillbaka det man anser vara sitt. Flera byar hävdar man har redan erövrats. Armenien har svarat med attacker mot städer inne i Azerbajdzjan.

Amnesty international säger att klusterbomber som är förbjudna enligt internationell lag, har använts av båda sidor. I en attack mot den azeriska staden Barda i onsdags dödades över 20 civila.

Tre framförhandlade vapenvilor, två med rysk hjälp och en med amerikansk har brutits. Striderna är de värsta sedan kriget på 90-talet, då omkring 30 000 människor dödades. Samtidigt är det här kriget annorlunda och mer skrämmande, säger flyktingarna jag pratar med.

– Då var det krig med automatgevär. Nu är det krig från luften, säger Vera Sarkisian.