Vänsterpartiet

Sjöstedt håller fast vid hotet mot Löfven

1:23 min

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt lämnar sitt uppdrag i eftermiddag och när partiets kongress inleddes efter lunch så markerade han fortsatt att Socialdemokraterna och Stefan Löfven måste lyssna på LO i las-frågan, annars kan regeringen tvingas avgå.

– Den lösning man nu går vidare med har LO sagt nej till och vi kan inte acceptera att regeringen och samarbetspartierna kör över Sveriges kassörskor, undersköterskor och byggjobbare. Stefan Löfven måste backa. Kör inte över LO med lagstiftning! Ska det vara så svårt, sa Jonas Sjöstedt i sitt inledningstal.

Slutet av Jonas Sjöstedts partiledarperiod har präglats av hans och Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen Löfven om las-utredningen blir lag. Nu ser den inte ut att bli det då regeringen vill gå vidare med uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv som bas för att ändra las.

LO:s förbund drar nu åt olika håll i synen på fortsättning. Men enligt Sjöstedt behövs ett besked från LO:s samlade ledning om att den accepterar ett lagförslag som utvecklas från partsuppgörelsen för att hotet om avsättning ska falla.

– LO har ju egna demokratiska regler för hur man tar beslut. Skulle man i framtiden få något som är mycket bättre och säga ja enligt sina demokratiska regler, då respekterar vi det, säger han