Nagorno-Karabach

Armenien uppmanar folket att delta i försvaret

1:54 min

I Armenien uppmanar landets ledare alla som har möjlighet att ta vapen i hand och delta i försvaret av utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Många är redo att följa den uppmaningen. Ekots korrespondent besökte ett träningsläger för frivilliga i Armeniens huvudstad Jerevan.

– Stå upp! Två! Stå upp! Ett! Knäböj snabbt!

En man i kamouflagemönstrade kläder ropar ut kommandon medan han går fram och tillbaka mellan två rader av kvinnor och män som håller låtsasgevär i händerna.

Träningslägret på en bakgård till ett slitet bostadsområde i Jerevan ordnas av den patriotiska frivilligorganisationen ”Konsten att överleva”. En veckas utbildning i vapenhantering, taktik, psykologi och första hjälpen.

– Jag är inte hundra procent mentalt redo att gå i krig än, säger 20-åriga Tatev Azaryan. Hon har en kamera runt halsen, till vardags är hon fotograf, och ett automatgevär i trä över axeln.

– Jag har aldrig skjutit med ett riktigt gevär, men kanske kommer jag göra det nu. Vi får se, säger hon.

Sedan striderna bröt ut i slutet av september råder allmän mobilisering i Armenien precis som i Azerbajdzjan. Inga män i vapenför ålder får lämna Armenien.

Men också många som inte kallas in till militären anmäler sig frivilligt för att försvara utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som formellt tillhör Azerbajdzjan, men som många armenier anser är deras historiska mark. Nästan alla som bor där är armenier.

I Jerevan präglas gatubilden av storbildsskärmar som visar soldater, av affischer med budskap om seger. Den Azerbajdzjanska militären hävdar att man har intagit flera byar som Armenien krigade sig till på 90-talet. De jag pratar med på träningslägret ser det som nu sker som en rent existentiell kamp och då finns ingen plats för rädsla.

– Inte när du vet varför du gör det här, säger Manéh Zackarian, till vardags veterinär.