USA

Fördel Demokraterna i kampen om senaten

2:00 min

Det är inte bara presidentposten det är kamp om, utan också majoriteten i senaten. Enligt opinionsmätningarna är det just nu en liten fördel för Demokraterna.

Det är jämnt i senatorsvalet i South Carolina, en delstat som brukar rösta konservativt i nationella val. Republikanen Lindsey Graham, en av USA mest kända senatorer, använder numera ofta sin intervjutid på Fox News för att be tittare om pengar till sin återvalskampanj.

Så ser det också ut på andra platser. Republikanska senatorer i vågmästarstater såväl som konservativa delstater är illa ute.

Enligt opinionsundersökningarna kommer Demokraterna med stor sannolikhet behålla sin majoritet i representanthuset, men kampen om senaten blir däremot en rysare.

Om Demokraterna ska lyckas återta majoriteten behöver partiet vinna fem av nio jämna val där en republikan just nu innehar senatorsposten. Samtidigt kan de bara förlora en enda egen senatorsstol i det scenariot, vilket verkar troligt att partiet kommer göra i Alabama.

Om Demokraterna lyckas skulle partiets makt växa sig betydligt större, oavsett vem som vinner presidentvalet.

Förutom att rösta igenom lagar har senaten en mycket mäktig roll i amerikansk politik som definieras i konstitutionen. Senaten agerar som en slags kontrollfunktion som godkänner de domare, åklagare, ambassadörer och ministrar som presidenten nominerar.

Den makten har blivit tydlig under Trumps presidentskap där den republikanskt kontrollerade senaten har kunnat bekräfta presidentens många nomineringar till både Högsta domstolen och till lägre instanser.

Vid en Bidenseger skulle en republikansk majoritet kunna stoppa Bidens domstols- och ministertillsättningar och därtill sätta käppar i hjulet för hans politiska agenda. Om demokraterna däremot skulle få majoritet i båda kamrarna skulle många av de reformer partiet vill få igenom lättare kunna röstas fram.

I Arizona hoppas demokraten Mark Kelly kunna besegra sin republikanska motståndare genom att vinna över osäkra väljare.

– Jag stirrar mig inte blind på partifärg. Jag vill bli en senator som representerar Arizona, sa han.