Avtalsrörelsen

Nytt löneavtal klart inom industrin

1:53 min

Arbetsgivare och fack inom industrin är överens om en löneökning på 5,4 procent i 29 månader, det meddelade parterna på pressträff. Avtalet träder i kraft idag.

– Det här avtalet innehåller en högre årstakt än det förra avtalet vi tecknade, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Hon nämner några av de faktorer som har varit viktiga i förhandlingarna.

– Det var oerhört viktigt för LO-förbunden att få med en låglöneökning, säger Nilsson.

Det blir inte aktuellt med retroaktiva löner från 1 april, något som tidigare var ett krav.

– Det har varit viktigt för oss att få ett framtungt avtal där vi redan från början får en bra nivå. Därför är vi hyfsat nöjda med att vi får ett avtal som ger en ökning på 3 procent från och med idag, säger Marie Nilsson.

Industriavtalet sköts upp i våras på grund av pandemin. Innan förhandlingarna sköts upp krävde industrifacken bland annat en treprocentig löneökning under tolv månader, fortsatt arbetstidsförkortning, insatser mot skador på arbetsplatsen och en låglönesatsning.

Arbetsgivarsidan erbjöd i stället 1,4 procent i årligt lyft, men då ingick alla krav som innebär högre kostnader. Ett bud som facken då inte accepterade.

– Vi kan konstatera att det varit utomordentligt besvärligt att få ihop ett avtal den här gången, säger Tomas Undin, förhandlingschef för Teknikföretagen.

Enligt Undin har företag olika förutsättningar under rådande omständigheter.

– Det är allt ifrån de företag som mer eller mindre är förlagda med näringsförbud, företag som har liten betalningsförmåga och företag som mer eller mindre gått som normalt, säger han.

I ett tidigare bud från Opo fanns löneökningar på 4,5 procent under 29 månader. Arbetsgivarna accepterade budet, men inte industrifacken.

Under ett styrelsemöte i natt beslutade LO-styrelsen att rekommendera LO-förbunden IF Metall, GS och Livs att anta avtalet.

Det är glädjande att man har lyckats växla upp löneutvecklingstakten, trots ett mycket svårt läge med pandemin och allt, säger LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson.